2013-09-26 21:22:53• hírek • Kocsis Zoltán

Kötelezővé vált a mediálás a per előtt

Az idei év tavaszán Romániában 1625-en, Szatmár megyében pedig 22-en rendelkeztek mediálási engedéllyel. Neveiket a www.cmediere.ro/mediatori oldalon lehet megtalálni.

Az augusztus 31-én életbe lépő törvény szerint ezentúl a pereskedni készülő feleknek egyszer meg kell próbálniuk kibékülni. Ebben igyekszik segítségükre lenne a mediátor. Ezen eljárásról tájékoztatta a sajtót csütörtök délben Corina Crina Hotca bírónő.

Noha a romániai törvénykezés már 2006 óta lehetővé teszi a mediálást, új lendületet a 2012 augusztus elsején életbe lépett törvénymódosítás adott neki. A mostani módosítás előtt azonban mindenki eldönthette, szeretne-e élni a lehetőséggel vagy egyenesen a bírósághoz fordul. Szeptember elseje óta azonban a bíróság csak akkor veheti figyelembe a felperes panaszát, ha azt megelőzően már megjelentek a mediátor előtt.

Hogy mi is az a mediálás? Egy olyan eljárás, amely lehetővé teszi, hogy vitás kérdéseket per nélkül, megegyezéses úton oldjanak meg a felek. A mediálási eljárásnak két része van: amikor a felekkel megismertetik az eljárást, illetve maga a tárgyalási, békítési folyamat. Az augusztus utolsó napján életbe lépett törvénymódosítás az első részt, azaz az ismertetést tette kötelezővé. Méghozzá oly módon, hogy ezért a feleknek semmit sem kell fizetniük.

A mediálási ismertetőn való kötelezettség egyelőre csak a polgári perek esetén kötelező fogyasztóvédelmi, családjogi, szomszédjogi viták, szakmai viták, malpraxissal kapcsolatos viták, egyéni munkaszerződések körüli viták és 50.000 lej alatti vagyoni jellegű nézeteltérések esetén.

A következőkben a bíróság figyelembe sem veszi a felperes panaszát, amennyiben az még nem járt mediátornál. Ajánlott, hogy mindkét fél ott legyen, ám legalább meg kell hívni az alperest is. Mindez ingyenes. Amennyiben a két fél megegyezik abban, hogy ezen az úton folytatják, akkor köthetnek szerződést a mediátorral és ebben kell leszögezni a megállapított honoráriumot is. A tárgyalásokra akár ügyvéd is elkísérheti a vitázó feleket, akik bármikor felbonthatják a szerződést a mediátorral. Amennyiben viszont valamelyik fél nem jelenik meg a tárgyalásokon, 100 és 1000 lej közötti büntetést is kaphat.

Újdonság a törvénymódosítás életbe lépése kapcsán, hogy ezentúl már megkezdett peres ügyeket is mediátor elé lehet vinni, ha valamely fél ezt kéri. Szintén változás, hogy eddig csak mediátorok végezhették ezt a tevékenységet, ezentúl viszont bírók, ügyészek, jogi tanácsadók, ügyvédek vagy akár jegyzők is.

A büntetőjogi ügyek esetében még nem lépett életbe a kötelezettség, ám Hotca bírónő szerint ez csak idő kérdése. Elsősorban testi sértés, gondatlanságból elkövetett testi sértés, magánterület-sértés, erőszak, rongálás lehetnek azok a területek, ahol ez életbe léphet.

A mediálás nagy előnye, hogy alaposan lerövidítheti az eljárás idejét és csökkentheti költségeit. A büntetőjogi ügyek esetében ráadásul az alperes megúszhatja feljelentés nélkül.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: